Alla inlägg den 1 januari 2009

Av Yvonne Söder - 1 januari 2009 09:14

jag kommer att dryfta detta! för den här veckan.....*ler*

Återigen har det varit en tid av ett rent helvete för katter/hundar/hästar och även dess ägare, som lider med dem. Elsa 7 år (hund) fick en skrämmande raketupplevelse när hon var 3,5 månader, efter det blir hon panikslagen när hon hör raketer/smällare. Hon är idag 7 år men kan inte glömma det som hände. Det här smällandet som pågår från lucia till långt efter nyår är en tid som man fruktar varje år. Man letar efter vänner som bor långt ut i ingenstans och drogar sina djur för att de ska kunna ha det drägligt, men om det pågår under flera veckor och under olika tider på dygnets 24 timmar är det omöjligt att skydda henne.

 

Visste Du att det finns en lag?

Ordningslagen (1993:1617) 

I ordningslagen finns krav på tillstånd för användning av fyrverkerier. Enligt 3 kap. 7 § i denna lag får pyrotekniska varor inte användas utan tillstånd av polismyndigheten,

om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person

eller egendom. Tillståndskravet gäller även vid tillfällen där allmänheten kan förvänta sig fyrverkerier, till exempel vid nyår, påsk och valborgsmässoafton, om avfyrandet innebär risk för skada eller någon annan avsevärd störning för personer eller egendom. Enligt Djurskyddsmyndighetens uppfattning föreligger risk för skada eller beaktansvärd olägenhet i många fall med tanke på hur och under vilka omständigheter fyrverkerier vanligtvis används, inte minst mot bakgrund av att bl. a. sällskapsdjur räknas som egendom i detta sammanhang. Enligt 9 § gäller en artonårsgräns för inköp och användning av de produkter som finns till försäljning i detaljhandeln. ”Langning” av fyrverkeriartiklar till personsom inte fyllt 18 år är jämställt med att langa alkohol. 

Om Ni som bor grannar vill avfyra raketer eller smällare kan det underlätta om man får en lapp i brevlådan. Då har man en chans att resa bort under tiden det pågår. Men man har inte en chans när det smäller 24-7 i flera veckor. Är det så, att vi som har det här ”problemet” ska behöva bosätta oss någon annan stans varje år? Har Ni en gång sett ett djurs panik när det skjuts raketer glömmer Ni det aldrig, det lovar jag.  Gå gärna in på www.smallarupproret.se och läs mera.


Igår låg Elsa bakom toaletten mellan 18-22 då jag hämtade henne och lade henne i lilla rummet. Det var aningen lugnare på baksidan av huset. Jag drog ner persiennen och tände "trimlampan" (100w) och satte på radion, högt! Ja, jag vet att man inte kan lura en hunds hörsel men jag inbillar mig att det lindrar lite. Pia och Frida hade lattjolajban hela kvällen. Vi var tom ute och kissade flera ggr och Pia undrade så klart va f-n det var som lät? men inte med rädsla.

Ser ni tassen bakom toan?

Och så här kul hade Frida och Pia!



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards